Friday, January 18, 2013

PERJANJIAN GENJATAN SENJATA ISRAEL GAZAIsrael akhirmya mengumumkan gencatan senjata setelah hanya mampu berperang dengan pejuang Palesti selama 8 hari sahaja.

Pengumuman gencatan senjata itu disambut dengan suasana gembira oleh penduduk Palestin tetapi disambut dengan dukacita penduduk Israel.

Media Israel telah memberikan pernyataan bahawa :" keputusan gencatan senjata sebagai kekalahan bagi Israel dan kemenangan kepada pihak Hamas ".

Di antara isi kandungan genjatan senjata antara Israel dan Hamas:

1. Israel perlu menghentikan segala bentuk serangan ke atas Gaza samada dari darat, laut dan udara . Ini termasuk pencerobohan sempadan dan mensasarkan serangan ke atas individu tertentu.

2. Pihak Hamas perlu menghentikan serangan roket ke atas Israel dan juga serangan di sempadan.

3. Selepas 24 jam tempoh genjatan senjata berjalan, pihak Israel harus membuka semua pintu sempadan dan membenarkan pergerakan penduduk Gaza dan barang keperluan keluar dan masuk Gaza.

Menteri Hamas , Khaled Mesy'al mengulas mengenai genjatan senjata ini dengan berkata, israel telah gagal dalam mencapai segala tujuan dan sasaran mereka dan mereka terpaksa tunduk kepada tuntutan genjatan senjata ini.

*Genjatan senjata ini dijamin oleh Presiden Mesir, Dr Mursi

Sumber:
Al-Jazeera. & IKRAM Mesir 2012

Allahuakbar..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...