Friday, September 9, 2011

KERAP BERLAKUNYA GERHANA ANTARA TANDA KIAMAT

Gerhana Bulan Di Sydney 16 Jun 2011

Gerhana Bulan Di Selatan Malta 15 Jun 2011

Gerhana Bulan Di Frankfurt 15 Jun 2011

Gerhana Bulan Di Selatan Malta 15 Jun 2011

Empat gerhana matahari sebahagian dan dua gerhana bulan total akan terjadi di 2011. Kombinasi empat dan dua gerhana dalam satu tahun ini adalah peristiwa yang jarang berlaku.Gerhana matahari sebahagian pada 2011 akan terjadi pada 4 Januari, 1 Jun, 1 Julai, dan 25 November. Sedangkan gerhana bulan total akan terjadi pada 15 Jun dan 10 Disember. Kombinasi empat gerhana matahari dan dua gerhana bulan dalam setahun hanya akan berlaku enam kali sepanjang abad ke-21, yakni pada tahun 2011, 2029, 2047, 2065, 2076, dan 2094.

Malangnya, seluruh gerhana matahari tidak akan dapat dilihat dari Indonesia, Malaysia. Tapi, dua gerhana bulan total akan dapat diamati di Nusantara. Seluruh fasa gerhana bulan total Jun akan dapat diamati di Indonesia bagian barat, sementara wilayah Indonesia lain mengalami gerhana bulan sebahagian. Pada penghujung tahun 2011, seluruh fasa gerhana bulan total akan dapat diamati dari Sabang hingga Merauke.Gerhana berdekatan, yakni gerhana matahari sebahagian pada 4 Januari, akan dapat diamati di sebahagian besar wilayah Eropah, Afrika utara, dan Asia Tengah. Di bandar-bandar Eropah seperti Madrid, Paris, London, dan Copenhagen, akan menjadi lokasi terbaik jepretan foto gerhana sebahagian, saat
matahari baru terbit.

Puncak gerhana matahari sebahagian ini akan terjadi pada 08:50:35 waktu universal (UT) dan lokasi terbaik adalah di wilayah utara Sweden. Warga di Kaherah, Jerusalem, Istanbul, dan Tehran juga akan mendapati gerhana matahari sebagian dengan magnitud besar.Pemandangan indah gerhana matahari sebahagian menjelang suria tenggelam akan dapat diamati di kawasan tengah Rusia, Kazakhstan, Mongolia, dan kawasan barat laut China. Gerhana matahari sebahagian rasmi berakhir saat penumbra meninggalkan bumi pada 11:00:54 UT.

Firman Allah dalam ayat 6-13 surah al-Qiamah :
يَسْأَلُ أَيَّانَ يَوْمُ الْقِيَامَةِ فَإِذَا بَرِقَ
الْبَصَرُ وَخَسَفَ الْقَمَرُ وَجُمِعَ الشَّمْسُ وَالْقَمَرُ
يَقُولُ الْإِنْسَانُ يَوْمَئِذٍ أَيْنَ الْمَفَرُّ كَلَّا لَا وَزَرَ
إِلَىٰ رَبِّكَ يَوْمَئِذٍ الْمُسْتَقَرُّ يُنَبَّأُ الْإِنْسَانُ
يَوْمَئِذٍ بِمَا قَدَّمَ وَأَخَّرَ


Maksudnya : Dia bertanya (secara mengejek): “Bilakah datangnya hari kiamat itu?” Maka (jawabnya: hari kiamat akan datang) apabila pemandangan menjadi berpinar-pinar (kerana gerun takut), Dan bulan hilang cahayanya, Dan matahari serta bulan dihimpunkan bersama, (Maka)pada hari itu, berkatalah manusia (yang ingkarkan hari kiamat): “Kemanakah hendak melarikan diri?” Tak usahlah bertanya demikian! Tidak ada lagi tempat perlindungan! Pada hari itu, kepada Tuhanmu lah sahaja terserahnya ketetapan segala perkara. Pada hari itu, manusia diberitahu akan apa yang ia telah lakukan, dan apa yang ia telah tinggalkan. Bumi semakin uzur dan hampir ke penghujungnya di mana pelbagai peristiwa yang berlaku di hadapan mata kita telah menunjukkan dengan nyata tentang betapa hampirnya dunia ini dengan saat kehancuran yang dinamakan Qiamat. Ketika merenungi bagaimana banyak peristiwa akhir-akhir ini berlaku pada hari Jumaat antaranya hari raya haji lepas, awal Muharram 1431H, Krismas 25 Disember, 1 Januari 2010 dikuti dengan gerhana bulan pada malam tahun baru dan disusuli gerhana petang 15 Januari lalu dan gerhana bulan 16 Jun mengingatkan kita tentang Qiamat yang bakal berlakupada hari Jumaat. Malah kekerapan berlakunya gerhana bulan dan matahari akhir-akhir ini mengingatkan kita tentang kaitannya dengan tanda-tanda Qiamat sebagaimana sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Muslim:
عَنْ حُذَيْفَةَ بْنِ أَسِيدٍ الْغِفَارِيِّ رضي الله عنه
قَالَ : اطَّلَعَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَلَيْنَا
وَنَحْنُ نَتَذَاكَرُ فَقَالَ : مَا تَذَاكَرُونَ ؟ قَالُوا : نَذْكُرُ
السَّاعَةَ ، قَالَ : إِنَّهَا لَنْ تَقُومَ حَتَّى تَرَوْنَ قَبْلَهَا
عَشْرَ آيَاتٍ فَذَكَرَ الدُّخَانَ وَالدَّجَّالَ وَالدَّابَّةَ وَطُلُوعَ
الشَّمْسِ مِنْ مَغْرِبِهَا وَنُزُولَ عِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ وَيَأَجُوجَ
وَمَأْجُوجَ وَثَلاثَةَ خُسُوفٍ خَسْفٌ بِالْمَشْرِقِ وَخَسْفٌ
بِالْمَغْرِبِ وَخَسْفٌ بِجَزِيرَةِ الْعَرَبِ ، وَآخِرُ ذَلِكَ نَارٌ
تَخْرُجُ مِنْ الْيَمَنِ تَطْرُدُ النَّاسَ إِلَى مَحْشَرِهِمْ


Maksudnya : Nabi saw muncul ketika kami sedang berbincang, lalu baginda bertanya: Apa yang kalian bicarakan? Mereka berkata: “Kita berbicara berkaitan Qiamat, baginda bersabda: Qiamat tidak akan berlaku sehingga kamu lihat sepuluh tanda iaitu

[1] keluar asap,
[2]muncul Dajjal,
[3] keluar binatang Dabbah,
[4]matahari terbit dari barat
[5]turunnya nabi Isa Ibni Mariam,
[6]muncul Ya’juj Makjuj

berlaku tiga gerhana iaitu:


[7]satu gerhana di timur,
[8] satu di barat
[9]dan satu lagi di Semenanjung Arab
[10] dan lain yang adalah api keluar dari Yaman lalu menghalau manusia ke tempat berkumpul
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...