Friday, July 2, 2010

Duduk Iftirasy Yang Haq

 

DudukIftirasy-yang betul

Sebagai seorang Manusia Muslim, kita sewajarnya menaruh keyakinan dan kepercayaan yang tinggi mengenai nilai suruhan atau larangan sesuatu perkara. Lebih-lebih lagi dalam soal ibadah mahupun cara hidup. Kebanyakan kita tidak mengetahui kebaikan duduk Iftirasy dari sudut Kesihatan. Kalau kita melihat gambar rajah Refleksologi, apabila berada dalam posisi Duduk Iftirasy ini, kaki kanan kita mendapat tekanan di bahagian atas kaki dan kaki kiri kita dapat tekanan di bahagian bawah & tengah kaki. Duduk Iftirasy ni memberi 'Tekanan Refleksologi' yang menyeluruh dan lengkap. Tetapi bagi Manusia Muslim yang tidak menegakkan kaki kanan, mereka hanya mendapat 'Tekanan Refleksologi' untuk sebahagian tubuh sahaja (tidak meliputi bahagian - Brain, Neck, throat, heart, voice sinus, pituitary glands, dll spt dalam gambarajah).

 

TapakKaki2

Teramatlah rugi sekiranya kita tidak mengambil pengajaran dari sunnah Nabi. Sebaiknya, kita berusaha sedaya upaya untuk Duduk Iftirasy dalam keadaan posturnya yang haq dengan sempurna. Galakan ini bukan sekadar atau semata-mata atas asbab di sudut Kesihatan yang kita mahukan, tetapi lebih dari itu matlamat kita dalam memperkemaskan lagi nilaian / value Ibadah kita kepada ALLAH, itu yang sepatutnya menjadi keutamaan di samping niat untuk mengikut Sunnah Nabi SAW. Hasilnya nanti amat menguntungkan juga sungguh bermanfaat. Di samping mendapat Pahala menyempurnakan 'Ikmalu Ibadah' dan 'Ikmalu Sunnah', ia juga memberi 'Bonus' kepada kesihatan tubuh badan kita secara menyeluruh melalui 'Indirect Reflexology Movement / Exercise' untuk penjagaan dan pemuliharaan pada bahagian-bahagian organ dalaman kita yang extremely important, seperti Otak, Leher, Tekak dll.

TapakKaki

Dari Abu Hamid Al-Sa`idi r.a., katanya: "Aku melihat Nabi Muhammad SAW. Apabila Baginda SAW duduk pada rakaat yang kedua (Untuk membaca tahiyyat awal), ia duduk di atas kaki kirinya dan menegakkan kaki kanan (Duduk Iftirasy)." - Hadis Sahih riwayat Bukhari.

Iktibar Hadis:
1. Disunatkan Duduk Iftirasy pada tahiyyat pertama.
2. Duduk Iftirasy juga disunatkan semasa duduk antara dua sujud dan ketika duduk Istirohah iaitu duduk sesudah bangkit dari sujud yang kedua (Mustika Hadis).
3. Amalan Duduk Iftirasy adalah Sunnah Rasul SAW dan apabila kita mengamalkannya dan menyampaikannya kepada orang lain untuk turut mengamalkannya akan memperoleh ganjaran pahala dan keberkatan dari ALLAH SWT.
4. Amalan-amalan yang berdasarkan kepada Sunnah Rasul SAW adalah bercahaya lagi dipenuhi dengan Hikmah dan boleh menghampirkan diri kita kepada ALLAH SWT.

** Info bernas dari sdr Amin Fadzlan.

P/s: Sila perhati kembali kedudukan kaki kita semasa duduk iftirasy, betulkanlah kembali. Manusia Muslim yang tidak menegakkan kaki kanan, mereka hanya mendapat 'Tekanan Refleksologi' untuk sebahagian tubuh sahaja dan tidak terkena pada organ refleks lain pada badan. Kenyatan tentang duduk ini dikukuhkan lagi dengan hadis Baginda SAW: Dari Abu Hamid Al-Sa`idi r.a., katanya: "Aku melihat Nabi Muhammad SAW. Apabila Baginda SAW duduk pada rakaat yang kedua (Untuk membaca tahiyyat awal), ia duduk di atas kaki kirinya dan menegakkan kaki kanan (Duduk Iftirasy)." - Hadis Sahih riwayat Bukhari. Marilah kita sama-sama mengikuti sunnah Nabi SAW, memadailah satu sunnah dilakukan dengan istiqamah sudah cukup baik (lebih banyak lebih baik; ikut kemampuan kita).

P/sssstt...Ramai Diantara Kita Yang Menyilang Kakinya Ketika Duduk Iftirasy. Sakit Kaki Agaknya...

Pengantara Majlis dan yang menulis: A. Awang

[tweetmeme only_single="false"]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...