Monday, May 16, 2011

Tanda-tanda Hati Yang Hidup

 

 

Hidupkanlah hati ini dengan sentiasa mengingati Allah swt, bersihkan hati dengan zikirullah, muraqabah setiap saat dan ketika dan ketika di malam yang gelap gelita munajatlah kepada yang maha Esa, mohonlah keampunan di atas dosa-dosa yang di lakukan,insya Allah hati akan menjadi lembut dan terbina kekuatan yang luar biasa,iaitu kekuatan perhubungan dengan Allah swt.

  Sabda Rasulullah saw yang bermaksud : "Di dalam jasad itu ada seketul darah (mudghah),bila rosak, maka rosaklah badan seluruhnya dan bila sihat maka sihatlah badan seluruhnya, seketul darah itu adalah hati."
Hati perlu di bentuk supaya sihat dan mulia dengan Islam.Hati yang Rabbani adalah hati yang setiap ketika dan saatnya berhubung dengan Allah swt dan mematuhi titah perintahNya.
Di antara tanda-tanda hati yang hidup :
1.Sentiasa mengingati dan berzikir kepada Allah swt.
2.Kuat berpegang pada ajaran Islam
3.Menjauhi larangan Allah swt dan meninggalkan perkara yang sia-sia.
4.Bersih dari hasad dengki, cepat marah dan menipu.
5.Redha dengan sistem hidup Islam

  Fauzan bin 'Ayat(ahli sufi) pernah berkata "Apabila iblis berjaya mencapai salah satu dari 3 perkara berikut dari anak Adam maka iblis tidak akan tuntut lain-lain perkara dari anak Adam :
1.Terpedaya dengan diri sendiri.
2.Merasai amalan-amalannya melebihi kerja-kerja orang lain
3.Terlupa dengan dosa-dosa sendiri"
Al- Sauri pernah menasihati anak muridnya "Sekiranya kamu tidak mahu sifat 'ujub berada pada dirimu maka janganlah kamu suka pada pujian orang.Jika kamu mahu pada pujian-pujian mereka dan ingin orang memandang kerja-kerjamu dengan martabat yang tinggi, maka itu adalah 'ujub"
Al-Fadhil bin Iyadz ra. berkata "Meninggalkan sesuatu amalan kerana manusia, riak' namanya. Dan membuat sesuatu amalan kerana manusia, syirik hukumnya. Dan dinamakan ikhlas itu ialah Allah s.w.t menyelamatkan engkau dari kedua-duanya."

  Nabi Isa a.s pernah berkata maksudnya " Berapa banyak api lampu-lampu yang dipadamkan oleh angin ribut, tetapi berapa banyak lagi ibadat yang telah dipadamkan oleh angin 'ujub. Segala amalan soleh mendapat cahaya nur dari Allah s.w.t tetapi ia akan menjadi gelap sekiranya ribut 'ujub melanda api itu, walaupun dengan satu tiupan"

  Memohon keteguhan iman adalah antara doa yang paling banyak di panjatkan Nabi s.a.w dalam munajat-munajat baginda.Iman kita ada kalanya naik dan ada kalanya turun. Adalah amat malang jika permulaan hidup berada dalam takwa, tetapi di akhirnya mati dalam "su' al-khatimah", maka nerakalah tempat kembalinya.
Maksud hadis sahih riwayat al-Bukhari, Nabi bersabda maksudnya "Sesungguhnya amalan kamu di nilai pada bahagian akhirnya" mafhum dari hadis ini bermaksud jika diakhirnya baik, maka syurgalah tempatnya, demikian sebaliknya jika buruk, nerakalah tempatnya.
Oleh itu Nabi s.a.w mengajar kita sentiasa berdoa :
"Ya Allah,sesungguhnya aku memohon kepada Mu iman yang tidak akan lepas (murtad), nikmat yang tak akan habis dan menyertai Nabi Muhammad s.a.w di Syurga yang paling tinggi selama-lamanya"
(riwayat Ibn Hibban)

[tweetmeme only_single="false"]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...