Thursday, March 24, 2011

Ana bersyukur kepada ALLAh kerana

 

image

Dari manuskrip lama yang tercatat di atas kulit kambing yang dijumpai berkurun masihi di sebuah negara 'Middle East', orang yang menulis tidak dapat dikesan. Ini adalah sesuatu yang harus direnung dan difikirkan bersama bukan setakat baca dan lupakan, harap kita semua dapat mengelakkan diri kita terjatuh dalam golongan seperti dalam manuskrip dibawah. Amin

1. Seorang Nasrani berkata, "Saya amat bersyukur kepada Allah walaupun saya dilahirkan dalam bangsa nasrani. Ini kerana saya lebih mulia dari bangsa Majusi".

2. Seorang Majusi pula berkata, "Saya juga berasa amat bersyukur kepada Allah walaupun saya dilahirkan dalam bangsa Majusi. Ini kerana saya lebih mulia dari orang kafir".

* Cuba kita meneliti dua perbualan diatas, kita dapati, kedua-dua kafir tidak mengaku mereka kafir dan mereka saling bandingkan dengan orang kafir... cuba kita lihat pula apa orang kafir kata...

3. Seorang kafir pula berkata, "Saya juga rasa bersyukur kepada Allah walaupun saya dilahirkan kafir. Ini kerana kafir lebih mulia dari dilahirkan
sebagai anjing".

4. Anjing pula berkata, "Saya juga bersyukur kepada Allah walaupun saya dilahirkan sebagai anjing. Ini kerana anjing lebih mulia dari dilahirkan sebagai khinzir."

* Mari kita teka apakah kesudahan perbualan ini, dan cuba kita teka apakah yang khinzir akan kata dan siapakah yang khinzir akan bandingkan dengan dia...

5. Khinzir pula berkata, "Saya juga bersyukur kepada Allah walaupun saya dilahirkan sebagai seekor khinzir. Ini kerana saya lebih mulia dari manusia yang tidak solat".

6. Manusia pula berkata, "Saya ini kufur sebab tak sembahyang, tapi bersyukur masih diberi nikmat hidup didunia oleh Allah sebelum mati dan masuk neraka".

Ini adalah sebuah manuskrip yang memberi kesedaran kepada umat Islam yang masih tidur dan juga umat yang selalu membandingkan diri mereka dengan insan yang lebih buruk dan lemah dari mereka. Jika ini berterusan, umat Islam tidak akan maju. Tercatat didalam Al-Quran, bahawa umat islam yang meninggalkan solatnya akan menjadi semakin banyak dan lumrah pada akhir zaman... adakah ini akan berlaku atau sedang berlaku atau telah berlaku? Sesungguhnya mati itu adalah benar, azab neraka itu adalah benar dan syurga itu adalah benar... Maha suci ALLAH.

[tweetmeme only_single="false"]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...