Wednesday, May 11, 2011

Adabul Islam

 

 

Ahmad telah menceritakan, telah menceritakan kepada kami oleh Amru bin Hafsah dan Abu Naar dari Muhammad bin Al-Haitham dari Ishak bin Hanjih, dari Husaif dari Mujahid daripada Al-Khudri yang berkata, Rasullullah saw telah berwasiat kepada Saidina Ali bin Abi Talib ra di mana baginda telah bersabda, "Wahai Ali, bila pengantin perempuan masuk ke dalam rumahmu, maka (suruh ia) tanggalkan kasutnya ketika ia duduk dan (suruh ia) membasuh kedua-dua kakinya. Maka sesungguhnya apabila kamu berbuat demikian Allah mengeluarkan tujuh puluh (70) jenis kefaqiran dari rumah kamu, dan Allah swt menurunkan tujuh puluh (70) rahmat yang sentiasa menaungi di atas kepala pengantin sehingga sentiasa keberkatan itu meratai setiap penjuru rumahmu dan pengantin itu sejahtera dari penyakit gila, sawan (gila bab..) dan sopak selama mana ia berada di dalam rumah tersebut.

WASIAT RASULLULLAH SAW; ADAB UZ-ZIFAF

Ahmad telah menceritakan, telah menceritakan kepada kami oleh Amru bin Hafsah dan Abu Naar dari Muhammad bin Al-Haitham dari Ishak bin Hanjih, dari Husaif dari Mujahid daripada Al-Khudri yang berkata, Rasullullah saw telah berwasiat kepada Saidina Ali bin Abi Talib ra di mana baginda telah bersabda, "Wahai Ali, bila pengantin perempuan masuk ke dalam rumahmu, maka (suruh ia) tanggalkan kasutnya ketika ia duduk dan (suruh ia) membasuh kedua-dua kakinya. Maka sesungguhnya apabila kamu berbuat demikian Allah mengeluarkan tujuh puluh (70) jenis kefaqiran dari rumah kamu, dan Allah swt menurunkan tujuh puluh (70) rahmat yang sentiasa menaungi di atas kepala pengantin sehingga sentiasa keberkatan itu meratai setiap penjuru rumahmu dan pengantin itu sejahtera dari penyakit gila, sawan (gila bab..) dan sopak selama mana ia berada di dalam rumah tersebut. Laranglah pengantin itu daripada memakan dan meminum empat (4) jenis makanan ini pada minggu pertama perkahwinan iaitu, susu, cuka, ketumbar (coriander) dan juga epal masam."

Saidina Ali ra bertanya, "Wahai Rasullullah, mengapakah empat jenis makanan ini dilarang?"

Baginda menjawab, "Kerana rahim perempuan itu kering dan sejuk, dengan sebab dari empat perkara (makanan) ini untuk menghalang dari dapat anak. Sesungguhnya tikar di penjuru rumah adalah lebih baik daripada perempuan yang tidak dapat anak."

Saidina Ali ra bertanya, "Wahai Rasullullah, mengapakah cuka itu dilarang (semasa haid dan semasa minggu pertama perkahwinan)?"

Lalu Baginda menjawab, "Apabila ia minum cuka semasa haid, sesungguhnya haidnya itu tidak akan bersih selama-lamanya secara sempurna."

Mengenai ketumbar (coriander) ia mengganggu haid di dalam perutnya dan menyukarkan kepadanya kelahiran.

Tentang epal masam, ia memotong haid sebelum masanya maka menjadikan haid itu berlalu begitu saja dengan sebabnya.

Sabda Rasullullah lagi, "Wahai Ali! Janganlah engkau berjimak dengan isterimu pada awal (hari pertama) bulan, pada pertengahannya (sehari) dan pada akhir (dua hari) di hujung bulan. Maka sesungguhnya penyakit gila, gila bab.. dan sopak mudah mengenainya dan anaknya."

Sambung Rasullullah, "Wahai Ali! Janganlah berjimak dengan isterimu selepas zohor, sesungguhnya jika Allah swt mengurniakan kepada kamu berdua anak kerana jimak pada waktu itu, maka ia akan bermata juling dan syaitan sangat suka kepada manusia yang bermata juling."

"Wahai Ali! Janganlah bercakap-cakap semasa jimak, sesungguhnya jika Allah swt mengurniakan kepada kamu berdua anak dengan jimak yang demikian, maka anak itu tidak selamat daripada bisu."

"Wahai Ali! Janganlah lihat kepada faraj perempuanmu dan jagalah pandanganmu sewaktu berjimak, (jika tidak) sungguhnya mewarisi buta - iaitu anaknya."

"Wahai Ali! Janganlah berjimak dengan perempuanmu dengan syahwat terhadap perempuan lain, maka sesungguhnya yang demikian itu jika Allah swt mengurniakan kepadamu berdua anak, anak itu akan menjadi pondan yang bersifat benci dan hina."

"Wahai Ali! Jika kamu berjunub di tempat tidur, janganlah membaca Al-Quran, maka sesungguhnya aku bimbang akan turun kepada kamu berdua api (bala) dari langit yang membakar kamu berdua."

"Wahai Ali! Janganlah berjimak dengan isterimu kecuali ada padamu satu tuala dan pada isterimu satu tuala."

"Wahai Ali! Janganlah kamu berdua menyapu dengan menggunakan satu tuala, nanti akan jatuh syahwat ke atas syahwat (salah seorang akan kuat syahwatnya daripada yang lagi satu), maka sesungguhnya yang demikian itu akan mengakibatkan permusuhan kemudian membawa kamu berdua kepada berpecah dan talak."

"Wahai Ali! Janganlah kamu berjimak dengan isterimu secara berdiri, maka sesungguhnya yang demikian itu daripada perbuatan kaldai, jika Allah swt mengurniakan kepada kamu berdua anak, maka anak itu sentiasa kencing di tempat tidur seperti kaldai yang suka kencing di merata-rata tempat."

"Wahai Ali! Janganlah berjimak dengan isterimu pada malam Aidil Fitri (Raya Puasa), maka sesungguhnya jika Allah swt mengurniakan kepada kamu berdua anak, anak itu seorang yang cacat dan tidak mendapat anak baginya kecuali sudah tua."

"Wahai Ali! Janganlah kamu berjimak dengan isterimu pada malam Aidil Adha, maka sesungguhnya jika kamu berdua berjimak pada malam tersebut, apabila Allah swt mengurniakan kepada kamu berdua anak. Aku bimbang ia akan menjadi seorang yang berjari enam atau empat."

"Wahai Ali! Janganlah kamu berjimak dengan isterimu di bawah cahaya matahari (secara langsung) dan terkena warna (cahayanya), kecuali kamu mengenakan tutupan (bumbung), jika tidak maka sesungguhnya kalau Allah mengurniakan kepada kamu berdua anak, nanti anak itu akan menjadi seorang sentiasa hidup dalam meminta-minta dan faqir sehingga mati."

"Wahai Ali! Janganlah kamu berjimak dengan isterimu di bawah pohon kayu yang berbuah, maka sesungguhnya jika Allah swt mengurniakan kamu berdua anak, nanti anak itu akan menjadi seorang tukang algojo, tukang sebat atau seorang ketua yang bengis."

"Wahai Ali! Janganlah kamu berjimak dengan isterimu sewaktu antara azan dan iqomah, jika berjimak pada waktu demikian, sesungguhnya jika Allah mengurniakan anak pada kamu berdua, nanti ia menjadi seorang yang menumpahkan darah."

"Wahai Ali! Janganlah kamu berjimak dengan isterimu semasa ia hamil kecuali kamu berdua berwudhu, jika tidak maka sesungguhnya jika Allah swt mengurniakan kamu berdua anak, nanti ia akan menjadi seorang yang buta hati dan bakhil tangan."

"Wahai Ali! Janganlah kamu berjimak dengan isterimu pada pertengahan (Nisfu) Syaaban, maka sesungguhnya yang demikian itu jika Allah swt mengurniakan kamu berdua anak, nanti anak itu akan mempunyai tanda yang jelek pada muka dan rambutnya."

"Wahai Ali! Janganlah kamu berjimak dengan isterimu pada akhir bulan (yakni tinggal dua hari) maka sesungguhnya yang demikian itu jika Allah swt mengurniakan kepada kamu berdua anak, nanti anak tersebut menjadi seorang yang sentiasa perlu meminta-minta."

"Wahai Ali! Janganlah kamu berjimak dengan isterimu dengan syahwat terhadap saudara perempuannya (ipar kamu) kerana yang demikian itu sesungguhnya kalau Allah swt mengurniakan kepada kamu berdua anak, nanti anak itu akan menjadi penolong dan pembantu kepada orang yang zalim dan pada tangannya membuat kebinasaan kepada manusia."

"Wahai Ali! Janganlah kamu berjimak dengan isterimu di atas loteng maka sesungguhnya yang demikian itu jika Allah swt mengurniakan anak kepada kamu berdua nanti anak itu menjadi seorang munafiq, pelampau yang melewati batas."

"Wahai Ali! Janganlah kamu berjimak dengan isterimu pada malam kamu hendak keluar musafir kerana yang demikian itu sesungguhnya kalau Allah swt mengurniakan kepada kamu berdua anak, ia akan membelanjakan harta kepada yang tidak haq," dan lalu Rasullullah saw membaca ayat Al-Quran, "Innal Mubazziriina kaanu - ikhwan Nas - Syayathin."

"Wahai Ali! Janganlah kamu berjimak dengan isterimu bila kamu keluar bermusafir dalam tempoh tiga hari tiga malam, maka yang demikian itu sesungguhnya bila Allah swt mengurniakan kepada kamu berdua anak, nanti ia menjadi seorang pembantu kepada setiap orang yang zalim."

"Wahai Ali! Janganlah kamu berjimak dengan isterimu pada awal malam, maka sesungguhnya jika dikurniakan anak kepada kamu berdua, ia menjadi seorang tukang sihir, songlap, dan menghendaki dunia daripada akhirat."

ANJURAN BERJIMAK

"Wahai Ali! Jika kamu berjimak dengan isterimu bacalah, 'Allahumma Jannibnis Syaitan Wajanibis Syaitan Mimma Rozaktani', maka yang demikian itu kalau Allah swt mengurniakan kepada kamu anak, tidak dimudaratkan oleh syaitan terhadapnya selama-lamanya."

"Wahai Ali! Hendaklah kamu berjimak dengan isterimu pada malam Isnin maka sesungguhnya jika Allah swt mengurniakan kepada kamu berdua anak, ia akan menjadi seorang yang berpegang teguh kepada kitab Allah (Al-Quran) dan redha terhadap segala pemberian Allah swt (baik dan buruk Qadha dan Qadar Allah)."

"Wahai Ali! Jika kamu berjimak dengan isterimu pada malam Selasa, Allah swt akan memberi kepada kamu berdua anak yang mendapat nikmat mati Syahid sesudah syahadah, 'Anla ilahaillallah wa anna Muhammada ar-Rasullullah' dan Allah swt tidak azabkannya (turun bala kepadanya) bersama-sama orang musyrikin, mulutnya berbau harum yang akan melembutkan hati orang, bersih lidahnya daripada mengumpat, berdusta dan mengadu-domba."

"Wahai Ali! Jika kamu berjimak dengan isterimu malam Khamis, maka Allah swt akan mengurniakan kepada kamu berdua anak yang bijaksana, atau seorang yang alim, di kalangan orang-orang yang alim."

"Wahai Ali! Jika kamu berjimak dengan isterimu sewaktu matahari ditengah langit, Allah swt mengurniakan kepada kamu berdua seorang anak yang tidak di hampiri syaitan sehingga ia beruban (tua) dan menjadi seorang yang faqih serta Allah swt rezekikan kepadanya keselamatan agama dan dunia."

"Wahai Ali! Jika kamu berjimak dengan isterimu pada malam Jumaat dan nanti anak kamu berdua adalah seorang pemidato yang berwibawa dan petah."

"Wahai Ali! Jika kamu berjimak dengan isterimu pada hari Jumaat, selepas Asar, Allah swt akan kurniakan seorang anak yang terkenal, masyhur dan alim."

"Wahai Ali! Jika kamu berjimak dengan isterimu pada malam Jumaat selepas Isyak yang akhir, maka sesungguhnya di harapkan anakmu nanti menjadi seorang yang abdal (terkemuka)."

Dan selepas itu, Rasullullah saw bersabda, "Wahai Ali peliharalah wasiatku ini sebagaimana aku telah memeliharanya dari Jibrail as."

Petikan daripada buku Al-Ikhtisyaah, mukasurat 132-135, As-Saduq, Al-Faqih mukasurat 456, Al- Ilal mukasurat 174.

Wallahualam bissawab.

[tweetmeme only_single="false"]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...