Tuesday, May 3, 2011

Penghinaan Kepada Orang Yang Meninggalkan Solat

 

image

Semua orang tahu bahawa kalau meninggalkan solat tu, adalah dosa besar, dan malahan lebih hina daripada khinzir. Betapa hinanya kita kalau meninggalkan solat seperti yang dikisahkan pada zaman Nabi Musa A.S.

Buat peringatan untuk kita yang sentiasa 'sibuk' /mencari alasan....dll

Begini kisahnya... Pada zaman Nabi Musa, ada seorang lelaki yang sudah berumahtangga , tetapi dia tidak ada zuriat. Lalu, terdetik dalam hati dia (nazar), "Kalau aku dapat anak. Aku akan minum air kencing anjing hitam."

Dengan kuasa Allah, isteri si lelaki tadi pun hamil dan melahirkan anak. Apabila sudah dapat anak, lelaki ini pun runsinglah... Dia sudah nazar hendak minum air kencing anjing hitam.

Syariat pada zaman Nabi Musa berbeza dengan syariat yang turun untuk umat Nabi Muhammad. Kalau umat Nabi Muhammad, nazar benda yang haram, maka tidak perlu buat, tapi kena denda(dam) atau sedekah. Tapi, kalau zaman Nabi Musa, barangsiapa bernazar, walaupun haram, tetap kena laksanakan nazar tu. Lalu, si lelaki yang dapat anak itu, dengan susah hatinya, pun pergilah bertemu dengan Nabi-Allah Musa. Dan menceritakan apa yang terjadi ke atas dirinya. Lalu, Nabi Musa menjawab bahawa lelaki itu tidak payah minum air kencing anjing hitam, tapi akan minum air yang lebih hina dari air kencing anjing hitam. Nabi Musa perintahkan lelaki tersebut untuk pergi menadah air yang jatuh dari bumbung rumah orang yang meninggalkan sembahyang dan minum air tu. Lalu, lelaki tu pun senang hati, menjalankan apa yang diperintahkan oleh Nabi Musa tadi...

Lihat.. Betapa hinanya org yang meninggalkan solat, sampai dikatakan air yang jatuh dari bumbung rumah dia, lebih hina dari air kencing anjing hitam. Itu baru air bumbung rumah, belum air tangan lagi..

Menyentuh bab air tangan ni, selalu kita suka makan masakan ibu, isteri kita. Jadi, kepada muslimat sekalian, peliharalah solat , sebab kalau meninggalkan solat (kalau tak uzur), air tangan akan menitik ke dalam basuhan makanan, nasi, dan sebagainya.. Anak-anak, suami pulak yang akan makan makanan yang dimasak. Takkan nak biarkan suami & anak-anak gelap hati minum air tangan org tinggalkan solat..

Tak tergamakkan? Tapi..Lain pulak halnya dengan kita ini.. Pagi, petang.. Mamak!! Teh tarik satu, roti canai satu.. Ada pulak segelintir tukang masak yang tak solat.. Kita pun makan bekas air tangan dia.. Gelap lah hati kita.. Sebab itu liat nak buat kerja-kerja yang baik. Beware apa yang kita makan... Betapa beratnya amalan solat ni, hatta Allah syariatkan solat kepada Nabi Muhammad melalui Isra' Mikraj, sedangkan kewajipan2 lain memadai diutus melalui Jibril a.s.

Ketika saat Rasulullah nazak, sempat baginda berpesan kepada Saidina Ali (&untuk umat Islam) ,

"As-solah as Solah wa amalakat aimanukum." maknanya,"Solat, solat jangan sekali kamu abaikan dan peliharalah orang-orang yang lemah di bawah tanggunganmu."

Jadi, sama-samalah kita pelihara solat kita, dari segi zahir & batinnya, kerana amalan solatlah amalan yang mula-mula akan ditimbang di neraca Mizan kelak...

[tweetmeme only_single="false"]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...